Hyvä Tapa Harrastaa  
 

Suomalaiset lentokelpoisuusmääräykset

Ilmailuviranomaisen yksi tehtävä on julkaista lentokelpoisuusmääräyksiä. Suomen ilmailuviranomainen julkaisee lentokelpoisuusmääräyksiä kansallisen viranomainen valvonnassa oleville ilma-aluksille. Näitä ovat mm, harrasterakenteiset lentokoneet, ultrakevyet lentokoneet, ns vanhat lentokoneet (joita EASA ei valvo), entiset sotilaslentokoneet, jne. Myös termiä Liite I ilma-alukset käytetään.

Lentokelpoisuusmääräykset ovat pakollisia, niitä on noudatettava. Uusillakin koneilla kaikki vanhat (alkaen siis 1950 luvulta) on toteutettava ja kuitattava. Jos siis niiden "koskee" määritelmä täsmää ja sitä ei ole kumottu.

Tässä luettelossa on kaikki meillä olevat Suomessa julkaistut lentokelpoisuusmääräykset. Ne mitkä olemme löytäneet. Jos sinulla on jokin lentokelpoisuusmääräys, joka puuttuu tästä, liitämme sen mieluusti tähän luetteloon kaikkien käytettäväksi.

 Täydennettävät otetaan vastaan sähköpostilla, osoite on Tämä on vain kuva!.


Hakemisto toimii siten että linkistä pääset sivulle, jossa on hakemistopuu, joka on jaoteltu ensin tuhansien portain. Hakemistopuu sivu on kohtalaisen iso (1,02 mt), joten yhteydestä johtuen se voi kestää tovin latautua. Kun tiedät mitä M-määräystä tarvitset, avaa ko tuhatluku klikkaamalla + merkistä sen edessä. Tällöin avautuu lista, jossa on ko tuhatluvun määräykset sadan määräyksen jaotuksella. Sieltä sitten haluttu sataluku, jolloin tulee listana sen sataluvun määräykset. Klikkaamalla haluamaasi se avautuu PDF muodossa luettavaksi. Ja sittä eteenpäin voit tallentaa sen tai tulostaa normaaliin tapaan.

Tässä on myös peruutetut määräykset. Se on tarpeen, jos selvittelet koneesi historiaa ja eteen tulee merkintä jostain tehdystä M-määräyksestä, joka ei ole enään voimassa. Näistä pääset katsomaan mitä se on sisältänyt.

Numerointi on M/T, neljä merkkiä juoksevalle numerolle, alaviiva (_), vuosi, tavuviiva (-) muutostaso. Jos muuttamaton, muutostasoa ei merkitty. Korjaus merkitty -K. Peruutusilmoitus -P. Ja siinä erikoisessa T5179 jota on muutostasolla 1 olemassa kaksi eri versiota, eri päiväyksillä, molemmissa se päiväys lopussa.


Linkki viimeisimpään tiedossa olevaan voimassa olevien lentokelpoisuusmääräysten luetteloon


Linkki varsinaiseen hakemistoon. Lisätty uusia 11.5.2022.Vastuu tietojen oikeellisuudesta

Tämä luettelo ei ole virallinen lähde M-määräyksistä. Jokainen käyttäjä vastaa itse sen tietojen paikkaansapitävyydestä.Tiedon julkisuusperiaate

Perustuslain 12.2 :n mukaan viranomaisen asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi lailla erikseen rajattu. Viranomaisen asiakirjojen julkisuudesta säädetään tavallisen lain tasolla julkisuuslaissa. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta. Tämä luettelo tukee tätä.

Mikäli asiakirja ei vielä ole julkinen, tiedonsaanti siitä on viranomaisen harkinnassa. Lähtökohtaisesti tulisi siis suhtautua myönteisesti harkinnanvaraiseen julkisuuteen. Tässä on julkaistu vain julkisia M-määräyksiä

Viranomaisen tulee toimia julkisuusmyönteisesti.

Asiakirjojen julkisuus

Asiakirjojen julkisuutta säännellään yleislain tasolla julkisuuslaissa. Tiedon antamiseen viranomaisen asiakirjoista saattaa kuitenkin vaikuttaa myös mm. tietosuojasääntely. M-määräyksissä ei ole yksityisyyssuojaa nauttivia elementtejä. Nehän ovat kaikkia koskevia pakollisia määräyksiä.

Julkisuuslailla pyritään edistämään viranomaisten toiminnan avoimuutta. Lisäksi julkisuuslaki mm. velvoittaa viranomaiset toteuttamaan hyvää tiedonhallintatapaa.


Lukuohje

Aineiston tiedostomuoto on PDF 1.3 tai joissain tapauksissa ODS, ODT. Aineiston lukemiseen tarvittavat ohjelmat on esitelty täällä.

Käyttölisenssi

Nämä tiedostot ovat julkaistu Creative Commons lisenssillä (CC BY-NC-ND 4.0). Saat käyttää niitä vapaasti omassa käytössä alkuperäisenä. Voit myös jakaa sitä (samalla lisenssillä), kunhan säilytät teoksen alkuperäisenä ja nimeät lähteen.